Skandální neúcta vůči osvoboditelům

23. 8. 2019

Nenávist, nesnášenlivost, primitivismus. Navzdory krásným řečem politiků o vzmáhající se demokracii v ČR vyvřely opět kaly ze samého dna společnosti. Sochu sovětského maršála a osvoboditele Prahy Ivana Stěpanoviče Koněva, jež se nachází na náměstí Interbrigády v Praze 6, někdo ve čtvrtek potřísnil červenou barvou. Zřejmý vandalismus navíc zcela nevhodně komentoval místně příslušný starosta.

Policie incident prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za nějž pachateli hrozí až roční vězení, uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. »Zabýváme se tím. Po deváté hodině nám bylo oznámeno, že tu sochu někdo poškodil barvou, takže na místo vyrazili kolegové, kteří to ohledali. Budeme pátrat po zatím neznámém pachateli,« sdělil.

Pachatel polil podstavec sochy a na obložení nastříkal nápis »Ne krvavému maršálovi, nezapomeneme« a letopočty 1945, 1956, 1961 a 1968. Sovětská vojska pod Koněvovým velením osvobodila velkou část východní Evropy od německé okupace, včetně Prahy, Koněv se přímo podílel na dobytí Berlína. Přesto si za osvobození československých občanů od německého nacistického teroru podle vandalů zaslouží přízvisko »krvavý«.

Předsedkyně KV KSČM Praha a bývalá pražská zastupitelka Marta Semelová je z incidentu rozčílená. »Je to nepředstavitelný projev neúcty k osvoboditelům v květnu 1945. Maršál Koněv velel prvnímu ukrajinskému frontu Rudé armády a pomník symbolizuje úctu k padlým rudoarmějcům a vděk za osvobození.«.

Více na http://www.halonoviny.cz/articles/view/51759057