Jak to bylo v Libyi I. – zpráva Vyšetřovací komise britského parlamentu

26. 7. 2017

To co se dlouhou dobu tutlalo,  vyvrátila zpráva Vyšetřovací komise britského parlamentu. Hlavní imigrační průchoďák přes Libyi nám nadělila EU.

Vlkův úvod: 

Každý dávno ví, že současná migrační vlna, která funguje přes Libyi by se nebyla nikdy konala, kdyby se Francie s Anglií s podporou Spojených států nebyly rozhodly odstranit libyjského diktátora Muammara Kaddafího a tím pádem tuhle arabskou zemi uvrhnout do naprostého a nekončícího chaosu, který trvá už celých 6 let. Což je přirozeně ideální půda k masovému pašování statisíců ekonomických běženců z Afriky i Blízkého východu do Evropy. 

Evropa sklízí, co zasela. Všichni to vědí, ovšem informační mainstream a držitelé jediné pravdy o tom mlčí. No všude. Všude ne, omlouvám se. V Británii(!!!!) vytvořili speciální parlamentní vyšetřovací komisi v libyjské kampani a to, co zjistili vydali jako speciální zprávu z vyšetřování. Ačkoli se snažím hodně číst a vědět, o tomhle počinu jsem neměl sebemenší tušení. Natož o obsahu. Než mi před pár dny přišel mail od PB s jednoduchou otázkou – mám v angličtině oficiální vyšetřovací zprávu britského parlamentu o Libyi a válce proti ní. V příloze je krátká ukázka Měla by Kosa zájem? To rozhodnutí bylo okamžité – ano Kos a má zájem! Protože tohle si totiž v česko slovenském prostoru nikde nepřečtete. Ani v tom mainstreamovém ani v alternativním! Koho baví prohrabávat nějaké parlamentní tisky? Ačkoli jde o prvotřídní materiál, vypovídající o naší politice více než cokoli jiného. Něco, co kdyby nebylo z tak neprůstřelného zdroje, z jakého je, by bylo mainstreamem a podobnými nepochybně označeno za totální trollovinu pocházející z kremelských dezinformačních dílen nebo v případě alternatiivy za zajímavou konspirační teorii hodnou dalšího a dalšího rozpracování. Pro úplnost konstatuji, že jde o výtah ze správy, tak jak si ho k překladu vybral PB. Nikoli o celou vyšetřovací zprávu. Ta je, pro angličtináře k nalezení zde zde

- - -

Úvod od PB: 

Dne 6. září 2016 vydala Dolní sněmovna Parlamentu Spojeného království zprávu, která se zabývá intervencí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Libyi v roce 2011 a jejím následným kolapsem. Nehezké, ale zajímavé čtení. Ze zprávy lze vykreslit celkem jednoznačně nelichotivý obraz provádění jednoho ze zcela zásadních kroků britské zahraniční politiky.

Ani lekce z invaze do Iráku nezabránila tomu, aby se Spojené království vrhlo do dalšího, značně nedokonale připraveného dobrodružství, navíc především ve francouzském zájmu. Nedostatek relevantních informací jako kdyby nebylo 21. století a snaha změnit režim v Libyi vedl k tristnímu stavu, se kterým se bude muset řada států světa na třech kontinentech potýkat hodně dlouho. Libye v roce 2010 vykazovala HDP na úrovni některých evropských zemí a podle zprávy OSN Human Development Report z téhož roku byla Libye 53. zemí na světě a nejrozvinutější v Africe při poměření údajů zahrnujících zdraví, vzdělání a příjmy. Přebytky rozpočtu, které jsou u řady států snem, byly ukládány do státního investičního fondu. Jakkoliv byl Muammar Kaddáfí problematickým diktátorem a měl toho hodně na svědomí, jeho vláda i přes všechna negativa zajišťovala mnohem lepší standard pro většinu obyvatel než současný stav.

Pověst diktátora ovšem Francii nebránila v roce 2009 nabízet Libyi nejnovější stíhačky Rafale, lodě, helikoptéry a obrněná vozidla. Za pouhé dva roky francouzské Rafaly na Libyi útočily. Z Libye, která byla ještě před několika lety bohatým státem, je nyní bojiště, místo humanitární krize, nestability a pošlapávání lidských práv, a představuje jeden ze zdrojů migrační krize a rizika terorizmu a ovšem také odbytiště zbraní pokoutně dodávaných z různých stran. Bylo tohle všechno nezbytné?

Vybrané části zprávy jsem v mezích svých omezených jazykových schopností přeložil stejně jako velkou část hovorů Tonyho Blaira a Muammara Kaddáfího z 25. února 2011, které dokreslují situaci. Prosím proto o shovívavost, pokud se týká překladu. Snažil jsem se převést text do češtiny co nejpřesněji s minimem slohových úprav, a tak nemusí znít zcela dobře česky. Znalci angličtiny si mohou přečíst kompletní originál v přiložených odkazech. 

Nyní k samotné zprávě z loňského roku:  

Více čtěte zde

Autor: 
Vlk
Zdroj: 
vlkovobloguje.wordpress.com