Pawlas: Válka plodí jenom zlo a násilí, je to cesta do pekel

31. 1. 2020

Tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové bylo vysílání českých vojáků do zahraničích misí. Je nezbytné a potřebné k zajištění bezpečnosti i u nás doma, anebo se jedná o pouhé zneužívání mocenskými a ekonomickými zájmy USA a hazard se životy? Může napětí na Blízkém východě růst až na pokraj ohrožení Evropy? Hostem byl mj. člen Zahraničního výboru sněmovny a poslanec KSČM Daniel Pawlas.

"Já myslím, že přesně na příkladu Afghánistánu si můžeme ukázat, že ta politika je chybná, protože když se podíváme, že v této zemi se válčí více než 40 let a nikam to nevedlo, že vlastně nepřátele, kteří byli dříve přáteli, se stávají opět nepřáteli. A když se tam s cizí rozvědky snaží podporovat jednou tuto stranu, potom druhou, aby opět proti sobě bojovali, tak se ukazuje, že to je cesta do pekel. A uvědomme si, že tam byla rusko-afghánská válka, potom kmenová válka, nástup Tálibánu. A musíme si uvědomit, že když byla první rusko-afghánská válka, tak i tam měl velkou akci cyklon a víceméně trénoval mudžahedíny, mezi nima byl i Usáma bin Ládin, právě proti boji proti ruské armádě. Následně samozřejmě došlo ke kmenovým válkám, nástup Tálibánu. Tálibán využil slabosti toho systému a tento konflikt způsoboval miliony ztrát na životech, velkou migraci a musíme si uvědomit, že s každým mrtvým je dalších 10 nových nepřátel. Já si myslím, že jediná cesta, jak může být stabilita v tomto regionu, je určitá obdoba Marshallova plánu pro tuto oblast, masivní investice, kdy lidé konečně budou mít chuť žít v té zemi, protože válka plodí jenom zlo a násilí, je to cesta do pekel," řekl Pawlas.

Více na stránkách České televize.

Mediální úsek ÚV KSČM