KSČM MĚSTSKÝ ROZPOČET NEPODPOŘILA

19. 12. 2020

Ústředním bodem jednání zastupitelstva dne 11. 12. 2020 bylo projednání návrhu rozpočtu města na rok 2021. KSČM se k rozpočtu postavila kriticky a v hlasování jej nepodpořila. Předmětem naší kritiky byla nepřehlednost, dvojsmyslné zahrnutí akcí, u nichž vedení města zvažuje financování z úvěru, do příloh, aniž by tyto akce byly zahrnuty v součtu celkových výdajů, a rovněž snížení kapitálových výdajů, realizované přímo na zasedání zastupitelstva. K rozpočtu jsme připravili dva pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh směřoval k navýšení investičních výdajů. Konkrétně jsme navrhli zahrnout do rozpočtu 26,5 mil. Kč navíc na rekonstrukci či výstavbu některých chodníků (Michálkovická – chodník u ZOO, Vrbická v Heřmanicích, Českobratrská – u křižovatky se Sokolskou, chodník u ul. Hrabovská v Nové Bělé, účelový rezerva na další opravy chodníků ve výši 15 mil. Kč)  a 12 mil. Kč na rekonstrukci střechy Loutkového divadla (střecha je poškozená a do budovy zatéká). Jako zdroj jsme navrhli prostředky, které jsou již léta nesmyslně umrtveny na tzv. FONDU PRO VÝSTAVBU KONCERTNÍ HALY. Náš návrh nebyl podpořen a tak bude 150 mil. Kč ležet opět bezvýsledně v nějakém fondu a majetek města bude dále chátrat. Vedení města se neřídí zásadou dobrého hospodaření, která velí nejprve  opravit svůj existující majetek, který není v dobrém stavu, a teprve potom se pouští do nových projektů. Není divu, za opravu chodníků a střechy by si koalice potlesk snobů a hipsterů nevysloužila.

Náš druhý návrh směřoval do běžných výdajů. Navrhli jsme NAVÝŠIT FINANČNÍ PROSTŘEDKY URČENÉ NA DOTACE, které vedení skrouhlo o 20 % oproti roku 2020. Konkrétně jsme navrhli přidat do balíku určeného na DOTACE PRO VOLNÝ ČAS DĚTÍ (+ 1,1 MIL. KČ), DOTACE PRO KULTURU (+ 2,15 MIL. KČ), DOTACE NA TĚLOVÝCHOVU A SPORT (+ 2,15 MIL. KČ) A DOTACE NA RODINNOU POLITIKU (+100 TIS. KČ). Zdrojem pro navýšení mělo být naopak snížení prostředků určených na kontrolu tzv. „reklamního smogu“. Náš návrh opět nezískal podporu vládnoucí koalice, která asi upřednostňuje kontrolu výloha a restauračních slunečníků před podporou volnočasových, kulturních a sportovních aktivit.

K rozpočtu jen nutno podotknout, že do něj nakonec nebyly zahrnuty příděly do fondů pro výstavbu koncertní haly a pro modernizaci městské nemocnice. Přitom ještě před pár dny vedení města s těmito příděly počítalo, a to konkrétně v celkovém objemu 100 mil. Kč. Došlo tak na slova komunistů, kteří právě záměr umrtvovat další stamiliony na fondech v současné nelehké situaci kritizovali. Nic to však nemění na tom, že zejména na fondu pro výstavbu koncertní haly zůstává ležet cca 150 mil. Kč, za něž by šlo udělat spoustu investic, které se léta zbytečně odkládají.

Nutno také na každém kroku zdůrazňovat, že vytvořené úspory ve fondech nevznikly proto, že by snad primátor Macura či kdokoliv jiný z koalice byl nějakým finančním čarodějem či mágem, který zavedl správné hospodaření města a dokázal ušetřit na provozních výdajích. NE, NE, A JEŠTĚ JEDNOU NE! Vznikly proto, že ve volebním období 2014 -2018 mělo město rekordní daňové příjmy, avšak vládnoucí koalice dva roky tápala a nedokázala se rozhodnout, co vlastně chce. Důkazem je, že při rekordních daňových příjmech byly investiční výdaje na mnohem nižší úrovni, než v předchozím volebním období, které bylo poznamenáno ekonomickou krizí.

 

Autor: 
Ing. Martin Juroška, Ph.D.