NOVÉ MĚSTSKÉ BYTY ZÍSKÁ TEN, KDO NEJVÍC ZAPLATÍ

18. 12. 2020

Před časem jsme přivítali deklarovaný zájem vedení Ostravy rozšířit bytový fond města. první byty v bytovém domě v Husově ulici jsou připraveny k pronájmu. Velmi se nám však nelíbí, že vedení města zde zvolilo pro nás nepřijatelný aukční systém přidělování bytů nájemcům.

Spočívá to v tom, že byt získá ten, kdo nabídne nejvyšší nájem. Jedná se o nechutnou praktiku, kterou nevyužívá ani největší komerční pronajímatel bytů na Ostravsku, tedy Heimstaden (byty OKD).

Namísto, aby se posuzovala bytová potřeba, podpořily konkrétní cílové skupiny (třeba senioři v bytech v prvním podlaží či rodiny ve větších bytech) získá byt ten, kdo zaplatí nejvíc. Pokud chce město pronajímat byty tímto způsobem, tak to už je asi lepší, aby žádné byty nepořizovalo.

Zdůvodnění vedení města je očekávatelné: „je to jediný transparentní způsob“. Ano, je to skutečně jediný správný liberální recept – aby nebylo ani zrnko podezření z korupce, tak jí zlegalizujeme – vyhraje ten, kdo zaplatí nejvíc. Je to recept, jak ničit jakoukoliv veřejnou službu, a to nejen v oblasti bydlení, ale i třeba ve zdravotnictví, školství nebo sociálních službách.

Autor: 
Ing. Martin Juroška, Ph.D.