ZDRAŽENÍ VODY A TEPLA – ZAHRANIČNÍ KONCERNY NEPŘIJDOU ZKRÁTKA

18. 12. 2020

Součástí programu prosincového zastupitelstva města Ostravy byla informativní zpráva o ceně tepla a vody. Asi nebude pro nikoho překvapením, že ceny opět porostou. Zahraniční koncerny, kterým byl v minulosti umožněn vstup do těchto odvětví, určitě nechtějí přijít zkrátka.

Je nutno připomenout, že jsou to právě ostravští komunisté, kteří již několikrát (zatím neúspěšně) vyvinuli iniciativu k tomu, aby město jasně deklarovalo, že do budoucna chce získat vodárenství pod svou 100%ní kontrolu.

Není jediný důvod k tomu, aby koncern SUEZ měl byť jedinou korunu dividend z ostravské vody. Je nutno rovněž připomenout, že strany vládnoucí ostravské koalice vždy tyto návrhy KSČM odmítly a že primátor Macura (ANO) je tím nejzapřisáhlejším podporovatelem zahraničních korporací v těchto síťových odvětvích, přičemž se při jakékoliv diskuzi o tomto tématu ohání tím, že bez zahraničních koncernů bychom si neporadili. Degraduje nás tak pokaždé na úroveň divochů, kteří by bez civilizační mise korporátních kolonistů splakali nad výdělkem.

Naše návrhy nezískaly podporu nejen hnutí ANO, ale např. i Pirátů či Lidovců. Všechny tři uvedené strany přitom před parlamentními volbami jasně deklarovaly, že budou k požadavku na návrat vodárenství do veřejného vlastnictví příznivě nakloněny. Inu před volbami se toho naslibuje mnoho a po volbách skutek utek.

Zdražení vody a tepla Ostrava

Rok

Cena tepla (Kč/GJ)

613 Kč

633 Kč

Cena vody (Kč/m3)

80,67 Kč

84,66 Kč

Ing. Martin Juroška, Ph.D.