„Vlajka pro Tibet“

3. 3. 2021

Rada města Ostravy (Piráti, ODS, KDU-ČSL a ANO) na rozdíl od zastupitelstva našeho obvodu, rozhodla o připojení se k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet“ a vyvěšení tibetské vlajky na budovu Radnice města Ostravy dne 10. března. Bez projednání v zastupitelstvu města a s komentářem paní náměstkyně Hoffmannové, že „jakékoliv rozhodování rady je politické rozhodování“.

Myslím, že teď místo politických rozhodnutí potřebujeme spíš rozhodnutí odborné. V dnešní době potřebujeme mnohem více schůdné chodníky, uklizené nástupiště zastávek MHD, parkovací karty, které se nebudou stále zdražovat, nezdražovat nájemné v bytech města, vyvinout tlak, jak dostat děti na ozdravné pobyty nebo alespoň do škol. Tohle je úkol kvalitní rady a ne politicky rozhodovat.

A pokud už chceme upozornit na nějaký symbol, vzpomeňme na vietnamskou vesničku My Lai, kde bylo 16. března 1968 povražděno na pět set civilistů – žen, dětí a starých lidí jednotkami armády Spojených státu amerických. Je spousta dalších nedemokratických režimů, kde jsou porušována občanská práva a politické rozhodování rady města to nechává chladným, např. Saudská Arábie nebo Turecko.

Jiří Hurta, zastupitel KSČM v Moravské Ostravě a Přívozu